Wygrywając, książka nagle traci na jakości
14 lutego 2014, 14:08Książki zaczynają być gorzej oceniane, gdy zostaje im przyznana prestiżowa nagroda.
Kepler powrócił
7 lutego 2014, 09:56Najbardziej zasłużony łowca planet, Teleskop Keplera, znowu działa. Teleskop zaobserwował pierwszą egzoplanetę od miesięcy. Obiekt wielkości Jowisza został odkryty przez inny teleskop, ale fakt, że zauważył go też Kepler potwierdza, iż wprowadzone przez inżynierów NASA modyfikacje spowodowały, że teleskop urządzenia działa na tyle precyzyjnie, by odnajdować duże planety
Do pacjentów bardziej przemawia wiek serca niż procentowy wskaźnik ryzyka
6 lutego 2014, 12:18Ludzie, którzy znają wiek swojego serca, czynią większe postępy w zakresie poprawy jego stanu zdrowia.
Miały zniechęcać, a (czasem) zachęcają
17 stycznia 2014, 16:55W pewnych sytuacjach ostrzeżenia umieszczane na potencjalnie niebezpiecznych produktach, np. papierosach, mogą sprzyjać, a nie zapobiegać zakupowi.
Przez 10% czasu kierowcy nie patrzą na drogę
3 stycznia 2014, 13:17Siedząc za kółkiem, kierowcy przez 10% czasu nie patrzą na drogę, jedząc, pisząc SMS-y czy sięgając po telefon.
Kosmiczny spór o rezerwat przyrody
2 stycznia 2014, 10:07Publiczno-prywatna firma Space Florida chce wybudować komercyjne centrum lotów kosmicznych, które miało by być zarządzane przez stan. Problem w tym, że na miejsce budowy wybrano chroniony od 50 lat cenny przyrodniczo obszar. Do 21 lutego potrwają konsultacje społeczne, w ramach których każdy chętny będzie mógł wypowiedzieć się na temat planów budowy czy zaproponować inne miejsce jej realizacji.
Dizajnerskie wydobywanie smaku
10 października 2013, 13:36Prof. Charles Spence z Uniwersytetu w Oksfordzie zbadał 300 osób i wyliczył, że otoczenie ma o wiele większy wpływ na smak, niż się zakłada. Whisky pita w czerwonym pomieszczeniu z owocami wydaje się o 10% słodsza, a zielony pokój wypełniony roślinami wzmacnia nuty trawiaste aż o 15-20%.
Młodsi patrzą, starsi wiedzą
11 września 2013, 12:39Określając emocje swoich partnerów, starsi dorośli bazują raczej na wiedzy, a nie na tym, co widzą.
Powtarzalny urok zapachu
10 września 2013, 16:48Eksperymenty związane z odbiorem męskich woni przez kobiety zademonstrowały wysoką powtarzalność preferencji zapachowych. Fakt ten wskazuje na stałość osobniczego zapachu, a zatem i na uwarunkowania genetyczne. Zespół z Uniwersytetu w Stirling sugeruje, że tak jak u innych zwierząt, u ludzi zapach spełnia funkcję sygnalizatora różnych aspektów "jakości" potencjalnego partnera.
'Miękkie' przeszacowanie nauki
28 sierpnia 2013, 11:13Daniele Fanelli i John Ioannidis opublikowali w Proceedings of the National Academy of Sciences artykuł, z którego dowiadujemy się, że naukowcy zajmujący się "miękkimi" dziedzinami wiedzy częściej niż inni przeceniają wyniki swoich badań. Najczęściej zaś zdarza się to naukowcom z USA.